February 20, 2011

Η αποστρατιωτικοποίηση της Λευκωσίας είναι εφικτή!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η αποστρατιωτικοποίηση της Λευκωσίας είναι εφικτή!

Αθήνα, 20-02-2011

Ελληνοκύπριοι/ες και Τουρκοκύπριοι/ες πραγματοποίησαν παράλληλες πορείες στις δύο πλευρές της πράσινης γραμμής στη Λευκωσία το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011, ζητώντας το άνοιγμα ενός νέου σημείου διέλευσης, την αποστρατιωτικοποίηση της Λευκωσίας και την επανένωση της Κύπρου.

Στη βόρεια πλευρά της Λευκωσίας γύρω τους 150 διαδηλωτές/τριες μαζί με μια ομάδα νεαρών που ήταν ντυμένοι «παλιάτσοι ακτιβιστές» πορεύτηκαν στην γραμμή κατάπαυσης του πυρός κοντά στην Πύλη Αμμοχώστου. Αντίστοιχος αριθμός διαδηλωτών/τριών μαζεύτηκε στο Πάρκο Ορφέα / Χρυσαλινιώτισσας στη νότια πλευρά της Λευκωσίας και πορεύτηκε στο σημείο ακριβώς απέναντι από τους διαδηλωτές/τριες στη βόρεια πλευρά της Λευκωσίας.

Οι διαδηλωτές/τριες και στις δύο παράλληλες πορείες ζήτησαν την απόσυρση των στρατιωτών και στις δύο πλευρές από τις θέσεις τους εντός των Ενετικών τειχών στη Λευκωσία. Αυτό θα μειώσει την στρατιωτική ένταση στο σημείο όπου οι ένοπλες δυνάμεις των δύο πλευρών βρίσκονται στη μεγαλύτερη εγγύτητα μεταξύ τους.

Στην Αθήνα, την ίδια μέρα και ώρα, πραγματοποιήθηκε δράση αλληλεγγύης με δελτίο τύπου και πανό για το ίδιο θέμα και έγινε προσπάθεια επίδοσης ψηφισμάτων στην Πρεσβεία της Τουρκίας, όπου οι υπάλληλοι που άνοιξαν αρνήθηκαν να παραλάβουν οτιδήποτε, και στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, που δεν άνοιξε καθόλου. Τα ψηφίσματα θα παραδοθούν την Δευτέρα, οπότε θα ανοίξουν οι πρεσβείες.

ΑΝΤΙΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΙΛΙΤΑΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Ακολουθούν φωτογραφίες από τις δράσεις στις δυο πλευρές της Λευκωσίας και στην Αθήνα

February 18, 2011

Λευκωσία ανοιχτή πόλη - Όχι στρατόπεδο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΑΛΕΣΜΑ
Λευκωσία ανοιχτή πόλη
Όχι στρατόπεδο
Αθήνα, 18-02-2011

Χαιρετίζουμε τις αντιεθνικιστικές και αντιμιλιταριστικές δράσεις που οργανώνουν από κοινού Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ακτιβιστές και ακτιβίστριες και στις δυο πλευρές της Λευκωσίας το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011 για την αποστρατικοποίηση της πόλης τους και την επανένωση της Κύπρου.

Συμμετέχουμε στην ευρωπαϊκή κινητοποίηση την ημέρα αυτή (19/02/2011) με σχετική δράση στην Αθήνα, στις 15:00 στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας (Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα) και μετά στην Τουρκική Πρεσβεία (Βασιλέως Γεωργίου Β' 8 και Ρηγίλλης) για επίδοση του ακόλουθου κειμένου που δημοσίευσαν Κύπριοι ακτιβιστές:

Είμαστε ξανά στους δρόμους για μια αποστρατικοποιημένη Λευκωσία...
για μια Λευκωσία χωρίς συρματοπλέγματα, χωρίς σύνορα να την διαπερνούν
χωρίς τανκς, χωρίς όπλα, για μια Λευκωσία χωρίς εχθρότητα...
σε αυτή τη διαιρεμένη πόλη
να εμπιστευόμαστε, να μπορούμε να εμπιστευτούμε, να πούμε «στοπ!» στο σωβινισμό
Είμαστε στους δρόμους για μια αποστρατικοποιημένη Λευκωσία...
για όχι άλλους αδιέξοδους δρόμους εκεί που θα έπρεπε να παίζουν τα παιδιά...
για όχι άλλους νεαρούς να πρέπει να φυλούν σκοπιές πίσω από αμμόσακους
μερικές φορές τόσο κοντά ο ένας στον άλλο με ένα δρόμο μόνο να τους χωρίζει
κοιτάζοντας ο ένας τον άλλο και μαθαίνοντας να μισούν...
για να ξαναζωντανέψουν τα σπίτια και τα καταστήματα που είναι τραυματισμένα από σφαίρες και είναι μια ανάμνηση του πολέμου
για να γίνει η νεκρή ζώνη που χωρίζει την Κύπρο ένας χώρος που ενώνει...
Είμαστε στους δρόμους για μια αποστρατικοποιημένη Λευκωσία:
  • συνάντηση στις 19 Φεβρουαρίου στις 15:00 στο Πάρκο Τσαγλαγιάν
  • συνάντηση στις 19 Φεβρουαρίου στις 14:30 στον Ορφέα / Πάρκο Χρυσαλινιώτισα και πορεία παράλληλα προς τα συρματοπλέγματα που μας χωρίζουν και χωρίζουν την Κύπρο.
Αίτημα μας η αποστρατικοποίηση της Λευκωσίας, η αποστρατικοποίηση από όλους τους στρατούς.

Ελάτε μαζί μας για γίνει εφικτή μια αποστρατικοποιημένη Λευκωσία και μια επανενωμένη Κύπρος...

• Πάρε μέρος στη δράση στην Αθήνα στις 19 Φεβρουαρίου 2011 κρατώντας την επισυναπτόμενη αφίσα, η οποία περιλαμβάνει και τις δυο αφίσες των Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων ακτιβιστών και ακτιβιστριών,

• Διέδωσε το μήνυμα!

ΑΝΤΙΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΙΛΙΤΑΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ