January 26, 2011

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΡΑΙΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΡΑΙΟΣ


Αθήνα, 26-01-2011


Ο αγώνας για τη νομιμοποίηση των μεταναστών και μεταναστριών που ζουν στην Ελλάδα χωρίς δικαιώματα είναι απόλυτα δίκαιος και συμβαδίζει με το αίτημα της Πρωτοβουλίας μας για ισότητα των ανθρώπων και για δικαιώματα ανεξαρτήτως εθνικότητας. Εκεί που η εξουσία θεσπίζει νόμους για την ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων στην εποχή της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, εμείς υποστηρίζουμε τη θέσπιση νόμων για την ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων.

Δεν δεχόμαστε να ζούμε σε μια χώρα με πατρίκιους και πληβείους, όπου οι «πολίτες» θα έχουν τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα και οι μετανάστες και μετανάστριες θα ζουν στη σκιά και θα κρύβονται από το φόβο της απέλασης, φόβο που τους κάνει έρμαια κάθε ακραίας εκμετάλλευσης και απάνθρωπης μεταχείρισης.

Καλούμε την κυβέρνηση να ανοίξει διαδικασία νομιμοποίησης των ανθρώπων που προέρχονται από άλλες χώρες, αποδεχόμενη το αίτημα των εκατοντάδων μεταναστών που ξεκίνησαν τον αγώνα τους με την ακραία μορφή της απεργία πείνας, διεκδικώντας το αυτονόητο. Αντιμετώπιση του ζητήματος με μιλιταριστικούς όρους, καταστολή και τείχη στα σύνορα δεν νοείται.

Ο αγώνας τους μας αφορά όλους. Αυτοί που στρέφονται κατά των δικαιωμάτων των μεταναστών εργατών στρέφονται και κατά των δικαιωμάτων των Ελλήνων εργαζομένων.

Όσο για το πανεπιστημιακό άσυλο, είναι άσυλο για κάθε κοινωνικό και δίκαιο αγώνα και όχι μόνο για ιδέες.

Τέλος θέλουμε να υπενθυμίσουμε στους συμπολίτες και συμπολίτισσες ότι η «ξενιτιά» που ακούμε στα τραγούδια και διαβάζουμε στα βιβλία που μας συγκινούν, δεν αφορά μόνο τα εκατομμύρια των Ελλήνων και Ελληνίδων που μετανάστευσαν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα τα τελευταία 100 χρόνια, αλλά επίσης όσους και όσες έρχονται στην Ευρώπη και στην Ελλάδα με προσδοκίες και ανάγκες αντίστοιχες των δικών μας μεταναστών.

ΑΝΤΙΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΙΛΙΤΑΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ