Καμπάνια (Civil War Refugees Campaign)

ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ
ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ

Εξήντα χρόνια μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου και εικοσιπέντε μετά την επιστροφή των πολιτικών προσφύγων στην Ελλάδα, είναι δυνατόν να απαγορεύεται η επιστροφή προσφύγων;

Και όμως, το ελληνικό κράτος, σε μια μοναδική επίδειξη μισαλλοδοξίας και εκδικητικότητας, καταπάτησης του Συντάγματος και κάθε έννοιας δικαίου, αρνείται στους «μη Έλληνες το γένος», έλληνες πολίτες που κατέφυγαν στην τότε γιουγκοσλαβική Μακεδονία και σε άλλες χώρες κατά και μετά τον Εμφύλιο και διαμένουν έκτοτε εκεί, να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μια απαράδεκτη διάκριση, για ένα ανθρωπιστικό και πολιτικό σκάνδαλο. Καμία αντιπαράθεση περί το όνομα της γειτονικής χώρας δεν μπορεί να δικαιολογήσει την παράταση αυτού του αίσχους. Οι άνθρωποι που γεννήθηκαν στην Ελλάδα μέχρι και το 1949 πρέπει να μπορούν να επανακτήσουν την ελληνική υπηκοότητα και να ισχύσει για τις περιουσίες τους ό,τι ίσχυσε και για τους και τις πρόσφυγες που έχουν ήδη επαναπατρισθεί.

Επιτέλους να κλείσει αυτή η πληγή! Να αφαιρεθεί από το νόμο η διάταξη για τους «μη Έλληνες το γένος». Να επιστρέψουν αμέσως όλοι και όλες οι πολιτικοί πρόσφυγες.