July 4, 2008

Αντιεθνικιστική συζήτηση και προβολές στα πλαίσια του 13ου αντιρατσιστικού φεστιβάλ Αθήνας

13ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ: 4-6 Ιουλίου 2008, άλσος Γουδή
Παρασκευή 04/07
· 8μμ: Συζήτηση με τίτλο:
«ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ, ΒΕΤΟ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ»
Ομιλητές:
Από την Ελλάδα:
Δημοσθένης ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ – Aντιεθνικιστική Αντιμιλιταριστική Πρωτοβουλία
Λάζαρος ΠΕΤΡΟΜΕΛΙΔΗΣ – Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης
Από τη Δημοκρατία της Μακεδονίας:
Αναστάς ΒΑΝΓΓΕΛΗ – Πρωτοβουλία για την Απόσυρση των Μακεδονικών Στρατευμάτων από το Ιράκ «Δεν Πίνουμε Πετρέλαιο»
Από την Κύπρο:
Κώστας ΑΧΝΙΩΤΗΣ (Ελληνοκύπριος) και Αζίς ΣΕΛΕΓΚΙΝ (Τουρκοκύπριος) – Πλατφόρμα "Ενωμένη Κύπρος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων καθηγητών"
Συντονίστρια:
Αγγελική ΒΑΛΣΑΜΑΚΗ – Aντιεθνικιστική Αντιμιλιταριστική Πρωτοβουλία
· 10μμ: Προβολή του ντοκιμαντέρ "Εκτός Ιστορίας - Βάσκο Καρατζά" (σενάριο-παραγωγή: Φανή Τουπαλγίκη, σκηνοθεσία: Κυριακή Μάλαμα, διάρκεια 30’).
Ο Βάσκο Καρατζά γεννήθηκε στο Ντάμπενι (σημερινό Δενδροχώρι) Καστοριάς το 1926. Το χωριό του ισοπεδώθηκε στο τέλος του Εμφυλίου Πολέμου. Έγινε μέλος του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠΟΝ Κορεστείων στα χρόνια της ναζιστικής κατοχής. Ο πρώτος ασυρματιστής του γενικού επιτελείου του Δημοκρατικού Στρατού στη διάρκεια του Εμφυλίου καταθέτει την προσωπική του μαρτυρία για τις περιπλανήσεις των ανταρτών στα βουνά της Ελλάδας, τις μάχες και την ήττα, την υποχώρηση στην Αλβανία και τη φυγάδευση στην ασιατική Τασκένδη.
Ο Βάσκο, πενήντα χρόνια μετά, «ανεπιθύμητος» στην Ελλάδα ζούσε στα Σκόπια με τη νοσταλγία του χωριού του.
Σημείωση: Λίγο πριν το θάνατό του (09/02/2005), πήρε «ειδική» 10ήμερη βίζα, για να βρει τα κόκαλα του 23άχρονου αδελφού του Τάσκο, δολοφονημένου (1942) από τους Γερμανούς σε ομαδική εκτέλεση αγωνιστών στο Γεντί Κουλέ.
Σάββατο 05/07
· 10μμ: Προβολή του ντοκιμαντέρ "Γείτονες χωρίς όνομα" (σενάριο-παραγωγή: Φανή Τουπαλγίκη, σκηνοθεσία: Κυριακή Μάλαμα, διάρκεια 55’).
Το ντοκιμαντέρ ανιχνεύει στοιχεία της σημερινής ταυτότητας των γειτόνων μας, κατοίκων της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Τα γυρίσματα έγιναν στην πρωτεύουσα Σκόπια.
Αποτελεί μια πρώτη πράξη προσέγγισης μιας αμφιλεγόμενης ετερότητας, παραχωρώντας το λόγο σε «αυτούς». Νέοι άνθρωποι, κυρίως καλλιτέχνες, μας μιλούν για τον εαυτό τους, τη βαλκανική ταυτότητά τους, την παιδική ηλικία τους, τα ταξίδια των ονείρων τους, τη δουλειά τους, τα σχέδιά τους για το μέλλον.

AΝΤΙΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ - ΑΝΤΙΜΙΛΙΤΑΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: 210-3813928 (4-10 μ.μ.), Τσαμαδού 13Α, Εξάρχεια, Αθήνα, antinat_antimil@yahoo.gr, http://antinationalistic-antimilitaristic.blogspot.com