March 4, 2009

Για τα γεγονότα στην Οχρίδα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Για τα γεγονότα στην Οχρίδα

Αθήνα, 04/03/2009

Άλλο ένα «θερμό» επεισόδιο μεταξύ Μακεδονομάχων μας καλεί να συνάψουμε κοινωνική ειρήνη και να επισπεύσουμε την εθνική μας ανάταση.

Δεν εκπλήσσει κανένα πια ότι επεισόδια που επιχειρούν να δημιουργήσουν ανεγκέφαλοι εθνικιστές αξιοποιούνται από τις αντιμαχόμενες πλευρές εκατέρωθεν, προς άσκηση εθνικής προπαγάνδας. Από κοντά σιγοντάρουν οι «φιλοπάτριδες» πένες, υπερθεματίζοντας ή υποβαθμίζοντας γεγονότα, ανάλογα με το «εθνικό δίκαιο» που προσβάλλεται κατά περίπτωση.

Υπενθυμίζουμε ότι την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2008 ανάλογα περιστατικά με αυτά στην Οχρίδα είχαν προηγηθεί εναντίον οδηγών φορτηγών της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην Ελλάδα, ενώ υπήρξαν καταγγελίες για υπαλλήλους σε ελληνικό συνοριακό φυλάκιο που υποχρέωσαν τους οδηγούς να συγυρίσουν μετά σκούπας το ιερό ελληνικό έδαφος προκειμένου να τους επιτραπεί η είσοδος! Τότε όμως ούτε το Μακεδονικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία εις βάρος της Ελλάδας, ούτε ο Έλληνας πρωθυπουργός βγήκε να καταδικάσει επίσημα τις επιθέσεις και τις προσβολές των Ελληναράδων.

Καλούμε λοιπόν το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών να σταματήσει να «χαϊδεύει τα αυτιά» των εγχώριων εθνικιστών και να επιδείξει τα ίδια αντανακλαστικά και την ίδια σκληρή καταδίκη όλων ανεξαιρέτως των φαινομένων που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαιτέρως δε όταν αυτά γίνονται στο όνομά μας.

Είναι προφανές ότι όσο οι κυβερνήσεις των δύο πλευρών επιμένουν να καλλιεργούν εθνικιστικά παραληρήματα, θα έχουμε παρόμοια ή και ακόμα χειρότερα φαινόμενα. Όμως τα κινήματα διεθνιστικής αλληλεγγύης που φουντώνουν με Έλληνες και Μακεδόνες πολίτες μαζί, θα συνεχίσουν να παλεύουν ενάντια στον εθνικισμό και τη μισαλλοδοξία, τον μιλιταρισμό και τον συντηρητισμό και δεν πρόκειται να καμφθούν από το τεχνητό κλίμα εθνικιστικής υστερίας.

AΝΤΙΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ - ΑΝΤΙΜΙΛΙΤΑΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ