July 19, 2010

ΕΠΟΧΗ: Να επιστρέψουν οι πολιτικοί πρόσφυγες του εμφυλίου

Εφημερίδα "ΕΠΟΧΗ"
Να επιστρέψουν οι πολιτικοί πρόσφυγες του εμφυλίου

Κυριακή, 18 Ιούλιος 2010

Στο πλαίσιο της καμπάνιας για την επιστροφή των πολιτικών προσφύγων, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Ιουλίου στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, με μεγάλη συμμετοχή και ιδιαίτερο ενδιαφέρον, η εκδήλωση για το δικαίωμα της επιστροφής, με την παρουσία του Γκιόργκι Καντζούροφ, μέλους του προσφυγικού συλλόγου «Σκοπός Παπαδιά», στα Σκόπια. Αρκετές φορές, από τις σελίδες της «Εποχής», έχουν γραφτεί πολλά για τη συγκλονιστική αυτή ιστορία. Η ήττα του εμφυλίου ανάγκασε τους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας αλλά και τα παιδιά τους να εγκαταλείψουν τον τόπο τους για να γλυτώσουν τη σφαγή. Το 1982 επετράπη από την ελληνική πολιτεία να επιστρέψουν οι πολιτικοί πρόσφυγες και να αποζημιωθούν γα τις περιουσίες τους, όχι όμως όλοι και όλες. Με μια ρατσιστική διάταξη αφαιρείται αυτό το δικαίωμα στους «μη Έλληνες το γένος», (σε ποιό γένος ανήκουν αλήθεια;), όπως τους χαρακτήρισε ο νόμος, σε όσους δηλαδή έφυγαν από τους νομούς Πέλλας, Ημαθίας, Φλώρινας, και κατέφυγαν μέσα από μια Οδύσσεια, στην τότε Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Το δικαίωμα στην επιστροφή και το οριστικό κλείσιμο των πληγών του εμφυλίου, ήταν το επίκεντρο της συζήτησης στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, όπου παρουσιάστηκε από τον Τάσο Κωστόπουλο και το ιστορικό και ιδεολογικό περιεχόμενο αυτής της διάκρισης εναντίον ελλήνων πολιτών.

Ο Γκιόργκι Καντζούροφ, όπως μας περιέγραψε στις ερωτήσεις που του κάναμε, γεννήθηκε στη Σέτινα (σήμερα λέγεται Σκοπός) της Φλώρινας το 1940. Το 1948, το χωριό κάηκε σε μια μάχη μεταξύ των ανταρτών και του στρατού και έφυγαν με τα πόδια για τα σύνορα. Πήγε αρχικά στην Τσεχοσλοβακία, όπου έμεινε μαζί με δεκάδες παιδιά του εμφυλίου σε ορφανοτροφείο, και από κει το 1955 η οικογένεια του, διάσπαρτη μέχρι τότε, κατάφερε να συναντηθεί στην Δημοκρατία της Μακεδονίας όπου μένουν μέχρι σήμερα. «Ποτέ δεν μπορέσαμε να επιστρέψουμε στον τόπο μας και ποτέ δεν μας εξήγησε κανείς γιατί, παρόλο που ήμασταν παιδιά, τότε, και τα παιδιά έχουν επιπλέον ανθρώπινα δικαιώματα», όπως χαρακτηριστικά μας είπε.




Κυριακή Κλοκίτη,
Αλεξία Τσούνη