October 4, 2008

Εδώ τα καινούρια όπλα: Εκσυγχρονιστείτε, αγοράστε, σκοτώστε

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Εδώ τα καινούρια όπλα: Εκσυγχρονιστείτε, αγοράστε, σκοτώστε

Αθήνα, 04/10/2008

Η 15η Διεθνής έκθεση Συμβατικών Αμυντικών Συστημάτων, γνωστή ως Defendory International 2008, θα γίνει στην Αθήνα 7-11 Οκτωβρίου, στο εκθεσιακό κέντρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού. Η έκθεση έχει ήδη μια μικρή παράδοση πίσω της, καθώς πραγματοποιείται στην Αθήνα ανά 2ετία τα τελευταία 30 χρόνια, υπό την αιγίδα του υπουργείου Άμυνας. Η φετινή έκθεση, ωστόσο, είναι αναβαθμισμένη σε σχέση με τις προηγούμενες, όχι μόνο λόγω των υπερσύγχρονων και πιο «αποτελεσματικών» συστημάτων (ανώτερων και από αυτά που θωρακίζουν την «άμυνα» στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και αλλού), αλλά και γιατί φέτος θα πάρουν μέρος 30 εκθέτες και ένας διεθνής Οργανισμός, το ΝΑΤΟ, με συνολικά περισσότερες από 500 πολεμικές βιομηχανίες. Οι έμποροι όπλων, εξάλλου, θα συνοδεύονται από υψηλόβαθμα στελέχη των αντίστοιχων υπουργείων «Άμυνας».

Ανάμεσα στα άλλα, στις 8 του μηνός, στο πλαίσιο της «Defendory International» και με πρωτοβουλία του δημάρχου Παλαιού Φαλήρου Διονύση Χατζηδάκη και της Γαλλικής Πρεσβείας, έχει προγραμματιστεί αεροπορική επίδειξη στο Φαληρικό Όρμο από το γαλλικό ακροβατικό σμήνος «Portuille de France».

Θεωρούμε ανεπιθύμητη τη φιέστα των εμπόρων του πολέμου και του θανάτου, διαμαρτυρόμαστε για την υπεροψία τους και αδυνατούμε να κατανοήσουμε τον «ενθουσιασμό» του Δήμου Παλαιού Φαλήρου για τη Defendory, σα να επρόκειτο για έκθεση παπουτσιών ή αυτοκινήτων.

Σε αντίστοιχες εκθέσεις στο παρελθόν έχουν γίνει έντονες διαμαρτυρίες, όμως η νατοϊκή παρουσία στη φετινή έκθεση –σε μια περίοδο αναβάθμισης του ΝΑΤΟ, αλλαγής και επέκτασης της ευθύνης και εντολής του-, είναι ακόμα πιο προκλητική, ιδίως αν συσχετιστεί με τον προϋπολογισμό του ελληνικού κράτους που αφορά τους εξοπλισμούς: σε μια περίοδο ραγδαίας κρίσης, οι «αμυντικές» δαπάνες της Ελλάδας αγγίζουν τα δισεκατομμύρια ευρώ, διατηρώντας τη χώρα μας ανάμεσα στις πρώτες τέσσερις χώρες στον κόσμο, την ίδια στιγμή που η φτώχεια είναι κανόνας για δυόμισι εκατομμύρια ανθρώπους.

Θεωρούμε ότι η διεθνής οικονομική κρίση, που τσακίζει την καπιταλιστική οικονομία με θύματα τις λαϊκές τάξεις, συνδέεται άρρηκτα με την αναβάθμιση του μιλιταρισμού και των πολεμικών επιχειρήσεων ανά τον πλανήτη: «αντί για δουλειές και ψωμί, πάρτε όπλα να αλληλοσκοτωθείτε». Γι’ αυτό καλούμε τον κόσμο της εργασίας και τη νεολαία να σκεφτούν το ρόλο της Ελλάδας στο παγκόσμιο στρατιωτικό σύστημα, να αντισταθούν στη συμμετοχή ελληνικών στρατευμάτων σε διεθνείς αποστολές - άμεσα πολεμικές οι περισσότερες, με 1.300 στρατιωτικούς εκτός συνόρων- και να αγωνιστούν ενάντια στα δήθεν αυτονόητα της «εθνικής Άμυνας». Δηλώνουμε ότι θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, όχι μόνο για να ξαναθυμηθεί ο ελληνικός λαός το σύνθημα «έξω από το ΝΑΤΟ», αλλά και για να συμπέσουν τα 60ά «γενέθλια» της «Συμμαχίας» (4 Απριλίου στο Στρασβούργο/Κίελο), με μια μεγάλη κινητοποίηση του αντιπολεμικού και αντιπαγκοσμιοποιητικού κινήματος. Ζητάμε την έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και τη διάλυσή του.

AΝΤΙΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΙΛΙΤΑΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: 210-3813928 (4-10 μ.μ.), Τσαμαδού 13Α, Εξάρχεια, Αθήνα, antinat_antimil@yahoo.gr, http://antinationalistic-antimilitaristic.blogspot.com/