May 9, 2010

Εκδήλωση διαμαρτυρίας για τις πολεμικές δαπάνες

Φτάνει πια με την «ιερή αγελάδα» των εξωφρενικών εξοπλισμών!
Εκδήλωση διαμαρτυρίας για τις πολεμικές δαπάνες
Μπροστά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, 9-5-2010 στις 11 π.μ.


Την ώρα που τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης παίρνουν εφιαλτικές διαστάσεις, καταδικάζοντας στη φτώχεια, στην ανεργία, στον αποκλεισμό και στο μόνιμο άγχος εκατομμύρια ανθρώπους, και κυρίως εμάς τις γυναίκες, αυτήν ακριβώς την ώρα της μεγαλύτερης κρίσης, η μικρή Ελλάδα κατέχει στην Ευρώπη ένα θλιβερό ρεκόρ:

Είναι πρώτη στις στρατιωτικές δαπάνες! Φιγουράρει στην πέμπτη θέση των καλύτερων πελατών των εμπόρων όπλων παγκοσμίως. Μαζί με τη γειτόνισσα της την Τουρκία, σπαταλάνε τα οικονομικά τους σε εξωφρενικές στρατιωτικές δαπάνες. Οι δύο κυβερνήσεις, αγοράζοντας εντελώς άχρηστους –και αχρείαστους- πυραύλους, αεροπλάνα, υποβρύχια και τανκς, θυσιάζουν στο βωμό των στρατιωτικών βιομηχανιών των μεγάλων εμπόρων όπλων ΗΠΑ, Γερμανίας, Γαλλίας και πολλών άλλων, την πρόσβαση των λαών μας, και κυρίως των γυναικών στην εργασία, στην στέγη, στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην χαρά της ζωής…

Τουρκία και Ελλάδα αποτελούν τον καλύτερο πελάτη των εμπόρων όπλων! Των ίδιων εμπόρων όπλων που σε συνεργασία με τις δύο κυβερνήσεις και υπό τη σκέπη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πετσοκόβουν μισθούς, συντάξεις, κοινωνική προστασία και εργασιακά δικαιώματα!

Η στοιχειώδης λογική θα υπαγόρευε τώρα, την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, αυτή η πολιτική των πανάκριβων εξοπλισμών, να εγκαταλειφθεί στο όνομα άλλων προτεραιοτήτων όπως π.χ. της επιβίωσης των λιμοκτονούντων συνταξιούχων, της προστασίας των ανέργων ή της στοιχειώδους στήριξης των όλο και πιο εξαθλιωμένων μονογονεϊκών οικογενειών που κατά 90% τουλάχιστον έχουν υπεύθυνη μια γυναίκα.

Όμως, οι δύο κυβερνήτες δεν λένε να ακούσουν τη φωνή της λογικής: συνεχίζουν την πολιτική των τερατωδών στρατιωτικών δαπανών, πλουτίζοντας τους αμερικανούς, γερμανούς, γάλλους και τόσους άλλους εμπόρους κανονιών, και δευτερευόντως τους έλληνες «εταίρους» τους που εισπράττουν τις διαβόητες (πλουσιοπάροχες) μίζες τους.

Δεν πάει όμως άλλο! Φτάνει πια με την ελληνική «ιερή αγελάδα» των τρελών εξοπλισμών που κανείς δεν τολμάει να αγγίξει! Και ακριβώς επειδή δεν πάει άλλο, εμείς της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών απαιτούμε:

• Να σταματήσει ο ανταγωνισμός των εξοπλισμών Ελλάδας και Τουρκίας

Να αναθεωρηθούν τώρα δραστικά προς τα κάτω τα εξοπλιστικά προγράμματα

• Καμία συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων σε αποστολές εκτός συνόρων, όπως στο Αφγανιστάν και στο Κόσοβο.

• Επενδύσεις στις δημόσιες υπηρεσίες (υγεία, εκπαίδευση, στέγαση, προστασία περιβάλλοντος, κλπ.) που χρειαζόμαστε εμείς οι γυναίκες και η κοινωνία ολόκληρη

• Δημιουργία δομών στήριξης ενάντια στη βία κατά των γυναικών

• Λεφτά για να καταπολεμηθεί η φτώχεια, που πλήττει κυρίως τις γυναίκες και όχι για όπλα

Οι πόλεμοι και οι κατοχές συνεχίζονται
Οι πολεμικές δαπάνες στα ύψη

Στην επέτειο των 65 χρόνων από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η ανθρωπότητα δεν βρίσκεται κοντά στην ειρήνη, αφού δεκάδες πόλεμοι εξελίσσονται σε ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ οι πωλήσεις όπλων αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 21% τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 5η θέση παγκοσμίως στις εισαγωγές οπλικών συστημάτων και κατέχει την 13η θέση στον κόσμο σε ποσοστό πολεμικών δαπανών σε σχέση με το ΑΕΠ, ενώ το τρέχον έτος της σκληρής λιτότητας για τα λαϊκά στρώματα, θα πληρώσει 10 δισ. ευρώ για τις εξοπλιστικές δαπάνες και άλλα 500 εκατ. ευρώ για το κόστος των ελληνικών αποστολών στο εξωτερικό, δηλαδή για τις κατοχές. Μαζί με αυτά, οι μίζες και η διαφθορά περί την προμήθεια των όπλων και των πολεμικών υλικών ανεβάζουν τους λογαριασμούς και διαμορφώνουν ισχυρές ομάδες συμφερόντων για τη συνέχιση της διαρκούς γιορτής των πολεμικών δαπανών.

Η Παγκόσμια Πορεία Γυναικών διαμαρτύρεται σήμερα για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση και θέλει να υπογραμμίσει ότι οι εθνικισμοί και η υποδαύλισή τους είναι το απαραίτητο έδαφος για να εμποτίζονται οι λαοί με το δηλητήριο του αμοιβαίου μίσους. Το 2010, ένας από τους τέσσερις πυλώνες διεθνούς δράσης μας είναι η αντίσταση των γυναικών στο μιλιταρισμό και στον πόλεμο. Θα πορευόμαστε μέχρι που οι γυναίκες να αναγνωριστούν και να αξιοποιηθούν ως πρωταγωνίστριες της ειρήνης και της διαδικασίας ανοικοδόμησης μετά από πολέμους και για τη διατήρηση της πραγματικής ειρήνης στις χώρες μας. Σε χώρες που δεν υπάρχει πόλεμος στο εσωτερικό αλλά συμμετέχουν στις κατοχές, αγωνιζόμαστε ενάντια στους εξοπλισμούς και για την επιστροφή των στρατευμάτων.

Καταγγέλλουμε την πατριαρχική φύση των πολέμων, τη δημιουργία της «αρρενωπότητας» μέσα από την εκπαίδευση στη βία που συχνότατα στρέφεται εναντίον των γυναικών, την υποχρέωση των γυναικών να συντηρήσουν χωρίς μέσα τις οικογένειές τους σε συνθήκες συγκρούσεων, τη μετατροπή των σωμάτων των γυναικών σε πεδία μάχης αντίπαλων στρατών, τη μεγέθυνση της καταναγκαστικής πορνείας γύρω από κάθε στρατόπεδο σε συνθήκες πολέμων και κατοχής.

Συμμετέχουμε στις πανευρωπαϊκές δράσεις που οργανώνονται σήμερα από δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ με τα συνθήματα:

• Ποτέ πια φασισμός

• Ποτέ πια πόλεμος

• Όχι στους εξοπλισμούς, όχι στους εθνικισμούς

Στην εκδήλωση συμμετέχει και το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ, το Δίκτυο Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ, η Αντιεθνικιστική Αντιμιλιταριστική Πρωτοβουλία και άλλες συλλογικότητες.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ - ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
Ερεσσού 12 – Αθήνα - Τηλ. 210-9239-315
e.mail: PagkosmiaPoreiaGinaikon@yahoo.com
Site: www.poreiagynaikon.gr
http://www.worldmarchofwomen.org