May 18, 2008

17/05 ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΣΚΟΠΙΑ (ελληνικά)

ΒΕΤΟ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ
ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΤΟ ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΜΟ
ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ

Ειρηνιστές και ειρηνίστριες, αντιμιλιταριστές και αντιμιλιταρίστριες από την Ελλάδα και τη Δημοκρατία της Μακεδονίας συναντιόμαστε στα Σκόπια την 17η Μαΐου 2008 σε κοινή δημόσια συζήτηση στο ξενοδοχείο Continental στις 13:00. Ομιλητές: Ίβιτσα Άντεσκι, Σίσυ Βωβού, Κίρε Βασίλεβ, Δημοσθένης Παπαδάτος. Συντονισμός: Μπόρο Κιτάνοσκι. Γύρω στις 15:00 θα γίνει και κοινή πορεία από το ξενοδοχείο Continental στο Μέγαρο του Στρατού και το Μνημείο των παιδιών προσφύγων στο πάρκο της Γυναίκας Αγωνίστριας.
Και οι δύο πλευρές θέλουμε να προωθήσουμε μια διαφορετική εικόνα απ’ αυτήν που παρουσιάστηκε στην πρόσφατη πολιτική σύγκρουση μεταξύ της Ελλάδας και της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Σκοπός αυτής της κοινής προσπάθειάς μας είναι η δημόσια έκφραση όσων επιθυμούν συνεργασία, ανεκτικότητα και κατανόηση μεταξύ των δύο λαών. Επιπλέον, οι εκδηλώσεις θέλουν να διατρανώσουν την αντίθεσή μας στην πρόσφατη αύξηση του εθνικισμού και μιλιταρισμού στην Ελλάδα και τη Δημοκρατία της Μακεδονίας και να θέσουν στο επίκεντρο τη δέσμευσή μας υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Ως ακτιβιστές και ακτιβίστριες της ειρήνης από τις δύο αυτές χώρες, θέλουμε να υψώσουμε τη φωνή μας σε μια κοινή προσπάθεια να αντιπαρατεθούμε στην εικόνα που παρουσιάζουν οι πολιτικοί και τα μίντια των χωρών μας, μια εικόνα άδικης σύγκρουσης εξουσιών που επικεντρώνεται κυρίως στη σημασία του μιλιταρισμού με αναπόφευκτο αποτέλεσμα την αύξηση του εθνικισμού στις δύο χώρες και αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ των δύο γειτόνων.
Σε αντίθεση προς μια σχέση βασισμένη στη βία μεταξύ των χωρών μας, εμείς προβάλλουμε ως εναλλακτική λύση την ειρηνική συνεργασία που βασίζεται στην αλληλεγγύη και την ανεκτικότητα. Το κοινό έδαφος που έχουμε διαμορφώσει βασίζεται στις ακόλουθες κοινές μας απόψεις:
· Δηλώνουμε την αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε στρατιωτική συνεργασία, περιλαμβανομένης αυτής στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, και επιδιώκουμε μη-βίαιες εναλλακτικές λύσεις για την οικοδόμηση της παγκόσμιας ειρήνης.
· Πιστεύουμε στην αυτοδιάθεση όλων των λαών. Επιπλέον, προωθούμε τις ειρηνικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Δημοκρατίας της Μακεδονίας, βασισμένες στην αλληλεγγύη και τη φιλία των λαών.
· Απαιτούμε την αναγνώριση και προστασία των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων που ζουν στη Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Ελλάδα.
· Απαιτούμε την αναγνώριση και την προστασία των γλωσσών των δύο χωρών, των επίσημων και των μειονοτικών, με βάση την πεποίθηση ότι κάθε γλώσσα είναι φορέας πολιτιστικής κληρονομιάς και σπουδαιότητας, γι’ αυτό και πρέπει να προστατεύεται.
· Επιμένουμε στην ελευθερία μετακίνησης των ανθρώπων, που αφορά τόσο το άνοιγμα των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών, όσο και την ελευθερία επιστροφής των πολιτικών προσφύγων στην Ελλάδα που προς το παρόν ζουν στη Δημοκρατία της Μακεδονίας ή αλλού, ώστε να μπορούν να γυρίσουν στη χώρα απ’ όπου κατάγονται.
· Επιπλέον, πιστεύουμε ότι έχει μεγάλη σημασία οι λαοί της Ελλάδας και της Δημοκρατίας της Μακεδονίας να συνεργαστούν σε κοινή προσπάθεια για τη δημιουργία βιώσιμης και διαρκούς ειρήνης. Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε πρωτοβουλίες στο πλαίσιο των ενδιαφερόντων των κοινωνιών μας, που θα επικεντρώνονται στη συνεργασία με βάση τη μη-βία.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: Δράση Ειρήνης, Πρωτοβουλία πολιτών “Δεν Πίνουμε Πετρέλαιο”, Πρωτοβουλία “Ενάντια στο ΝΑΤΟ! Ενάντια στην Μακεδονία στο ΝΑΤΟ!”, Κέντρο για την Βιωσιμότητα και την Προοδευτική Εκπαίδευση.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Αντιεθνικιστική - Αντιμιλιταριστική Πρωτοβουλία. Συμμετέχουν - στηρίζουν: Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, Μέλη της πρώην Αντιπολεμικής Αντιεθνικιστικής Συσπείρωσης, Νεολαία Συνασπισμού, ΟΚΔΕ (Σπάρτακος), Πολιτική Οργάνωση ΚΟΚΚΙΝΟ, Αυτονομία ή Βαρβαρότητα, Διεθνιστική Εργατική Αριστερά, Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Φιλοσοφικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Ανένταχτοι/τες πολίτες εναντίον του εθνικισμού.