May 17, 2008

17/05 ΟΜΙΛΙΑ 3η - ΣΚΟΠΙΑ

Η τρίτη ομιλία στη κοινή δημόσια συζήτηση στα Σκόπια στις 17/05/2008

"ΒΕΤΟ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ - ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΤΟ ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΜΟ - ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ"

Κίρε Βασίλιεβ

Εν όψει όλης αυτής της εθνικιστικής τρέλας που καταλαμβάνει την Μακεδονία και την Ελλάδα αποφασίσαμε να οργανώσουμε ελληνο-μακεδονικούς διαλόγους και στο όνομα του διεθνισμού να συζητήσουμε, να ανακαλύψουμε και να επιτεθούμε στους εθνικισμούς μας.

Τα επιχειρήματά μου θα είναι επικριτικά αποκλειστικά της δικής μας, μακεδονικής πλευράς, επειδή εύκολα αναγνωρίζουμε τον ελληνικό, τον βουλγάρικο και τον αλβανικό εθνικισμό και τον δικό μας παραδόξως τον ονομάζουμε «πατριωτισμό». Έτσι έχουμε αντισώματα στον εθνικισμό των άλλων αλλά όχι στον δικό μας.

Αν κάποιος νομίζει ότι ο δικός μας εθνικισμός είναι προτρεπτικός και ο ελληνικός δεν είναι, τότε ας σκεφτεί άλλη μια φορά. Να γιατί:

· Το 2001 η Μακεδονία πέτυχε συμφωνία για «Σταθερότητα και Σύνδεση με την Ε.Ε.». Τότε η Ελλάδα δεν εμπόδισε την συμφωνία ούτε με άλλο τρόπο την σταμάτησε.

· Το 2005 η Μακεδονία κέρδισε το καθεστώς της υποψήφιας για ένταξη χώρας. Και τότε η ελληνική πλευρά δεν δημιούργησε κανένα πρόβλημα. Αντίθετα, το υποστήριξε.

Και τώρα το ερώτημα είναι τι άλλαξε από τότε; Γιατί βέτο το 2008; Τα πιο σημαντικά επιχειρήματα που θα μπορούσα να αναφέρω είναι:

· Τον Μάιο του 2008 ο Μακεδόνας Πρωθυπουργός Νίκολα Γκρουέφσκι προσκύνησε τον τάφο του Γκότσε Ντέλτσεφ όπου είχε χάρτη της Μεγάλης Μακεδονίας. Αν αυτό ήταν «λάθος πρωτοκόλλου» όπως λέει η επίσημη δήλωση, τότε γιατί σε δύο από τις λίγες εθνικές τηλεοράσεις (1 ΜΤΒ και Σίτελ) στο δελτίο πρόγνωσης του καιρού δείχνουν χάρτες της Μεγάλης ή Εθνικής Μακεδονίας; Μη μου πείτε ότι κι αυτό είναι λάθος. Ειδικά όχι για την κρατική Μακεδονική Τηλεόραση. Φανταστείτε τι αντιδράσεις θα είχε στην Μακεδονία αν σε κάποια Κοσοβάρικη ή Αλβανική τηλεόραση μερικές φορές την μέρα, στο δελτίο πρόγνωσης του καιρού, έδειχναν χάρτες της Μεγάλης Αλβανίας. Ποιες θα ήταν οι αντιδράσεις στην Μακεδονία; Βάλτε τους εαυτούς σας σε αυτή τη θέση και πως θα αντιδρούσατε;

· Το δεύτερο όχι λιγότερο σημαντικό επιχείρημα. Τον Σεπτέμβριο του 2007 ο Σερτζάν Κερίμ ως πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. μας προσφώνησε ως Δημοκρατία της Μακεδονίας. Αυτό είχε επιπλέον βάρος λόγω του ότι ο Σερτζάν Κερίμ εκλέχτηκε ως πρόεδρος της Συνέλευσης σε οργανισμό που μας αναγνωρίζει με την αναφορά FYROM. Αυτό από την πλευρά της Ελλάδας έγινε δεκτό ως βαριά προβοκάτσια, ειδικά δεδομένου ότι οι διαπραγματεύσεις για το όνομα διεξάγονταν με τη διαμεσολάβηση αυτού του ίδιου οργανισμού.

· Τρίτο επιχείρημα. Ο Μακεδόνας Πρόεδρος Μπράνκο Τσερβένκοφσκι σε μια από τις δηλώσεις του το φθινόπωρο του 2007 λέει: αφού 120 χώρες μας αναγνωρίζουν με το συνταγματικό όνομα τότε στο ΝΑΤΟ πρέπει να μπούμε με το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας. Αυτό το είπε παρόλο που ήξερε ότι η Ελλάδα μπορεί να μας βάλει βέτο.

· Τέταρτο επιχείρημα. Πριν τη σύνοδο στο Βουκουρέστι σε πινακίδες σε όλη τη Μακεδονία είχε την σημαία της Ελλάδας με τη σβάστιγκα. Η δική μας επίσημη δικαιολογία ήταν ότι η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να επέμβει στην καλλιτεχνική έκφραση του δημιουργού. Η έκθεση, τυχαία ή όχι, ήταν πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και οργανώθηκε στο Πολιτισμικό – Πληροφοριακό Κέντρο των Σκοπίων, που είναι δημοτικό.

· Πέμπτο επιχείρημα. Οι φοιτητές. Μένω σε μια από τις φοιτητικές εστίες. Είναι όλες γεμάτες με αφίσες του Αλεξάνδρου και του Φίλιππα και λένε «Μακεδονία και οι Μακεδόνες για πάντα», «μάθε την αλήθεια» κτλ. κτλ.. Μία από τις πιο επιτυχημένες φοιτητικές δράσεις ήταν να μοιράζουν τη σημαία (την επίσημη σημαία μας, τη σημαία με τον ήλιο της Βεργίνας και τη σημαία με το λιονταράκι). Η επίσημη δράση ήταν για την αλλαγή του ισχύοντος μακεδονικού εμβλήματος, που ήταν κομουνιστικό, με το λιονταράκι ως έμβλημα. Αυτό δεν θα ήταν τόσο τρομερό αν όλο αυτό δεν χρηματοδοτούνταν από την Διεύθυνση Νεολαίας και Άθλησης που είναι κρατικό όργανο. Και όχι μόνο αυτή η δράση. Η Διεύθυνση Νεολαίας και Άθλησης χρηματοδοτεί και πολλές άλλες δράσεις για την «ενδυνάμωση» της Μακεδονικής εθνικής ταυτότητας. Όλοι γνωρίζουμε ποιες είναι αυτές. Όλη η πόλη είναι γεμάτη με αυτές.

· Έκτο επιχείρημα. Μετά την αποτυχία στη σύνοδο στο Βουκουρέστι, σύμφωνα με κάποιους δημοσιογράφους το τέλος του κόσμου, την διαφωνία μας την εκφράσαμε πετώντας πέτρες στην Ελληνική πρεσβεία. Αυτή η χειρονομία ήταν πάρα πολύ κατώτερη ακόμα και για τα πολιτικά κόμματα και όλοι την καταδικάσαν έντονα και κράτησαν αποστάσεις από αυτήν.

Αυτά ήταν τα κύρια επιχειρήματα που ήθελα να επιλέξω τα οποία πιστεύω ότι είναι μεγάλης σημασίας. Έχει κι άλλα πολλά αλλά νομίζω καταλάβατε τι θέλω να πω.

Έτσι το μήνυμά μου είναι οικουμενικό, να σταματήσει αυτή η εθνικιστική τρέλα, γιατί όλα αυτά άρχισαν να μετατρέπονται σε σωματική βία. Ακούω τον κόσμο στους δρόμους να λέει ότι είναι έτοιμοι για ξύλο. Κάθε τιμή στους αντιπροσώπους από την Ελλάδα. Αυτοί πρώτοι μας έδωσαν το χέρι. Αυτοί επικοινώνησαν μαζί μας. Είχαν την τόλμη να έρθουν στην Μακεδονία, πιστεύουν σε αυτό που κάνουν. Κι αυτό που είναι το πιο σημαντικό είναι ότι ήρθαν για να συζητήσουμε.

Σύντροφοι ευχαριστώ.