May 18, 2008

Μεγάλη επιτυχία της αντιεθνικιστικής κινητοποίησης στην πόλη των Σκοπίων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Μεγάλη επιτυχία της αντιεθνικιστικής κινητοποίησης στην πόλη των Σκοπίων
 
Ειρηνιστές και, αντιμιλιταριστές από την Ελλάδα και τη Δημοκρατία της Μακεδονίας πραγματοποίησαν με μεγάλη επιτυχία ανοιχτή εκδήλωση και διαδήλωση στην πόλη των Σκοπίων χτες Σάββατο 17 Μάη 2008. Παρά το κλίμα που προσπάθησαν να δημιουργήσουν εθνικιστικοί κύκλοι (χαρακτηριστικό ήταν και το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Στόχος που ζητούσε να κρεμαστούν τα μέλη της αποστολής…), ο πάγος τελικά έσπασε. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια ακούστηκαν οι φωνές των διαφωνούντων των δύο χωρών, οι φωνές αυτών που δεν στοιχίζονται πίσω από την κρατικά εντεταλμένη πολιτική. Έτσι είχαμε Έλληνες που αμφισβήτησαν το δικαίωμα της χώρας τους να αποφασίσει το ποιο θα είναι το όνομα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Από την άλλη ακούσαμε εθνικά Μακεδόνες να απορρίπτουν τις εθνικές αφηγήσεις περί Μεγαλέξανδρου. Και όλοι μαζί ζήτησαν να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια και να αποχωρήσουν τώρα οι δύο χώρες από αυτό. Είναι άκρως αποκαλυπτικό ότι ενώ οι αντιεθνικιστές των δύο χωρών στρέφονται εναντίον του ΝΑΤΟ, οι εθνικόφρονες και των δύο πλευρών συμπίπτουν στον ατλαντισμό και την αμερικανοδουλεία (εξ ‘ου και τα πανηγύρια περί του βέτο).
Το μήνυμα στάλθηκε και είναι σαφές: Και στις δύο χώρες πολιτικοί χώροι και κοινωνικές κινήσεις λένε ένα βροντερό όχι στον εθνικισμό, το μιλιταρισμό και το ΝΑΤΟ καθώς και ένα μεγάλο ναι στην ειρήνη και τη φιλία μεταξύ Ελλάδας και Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Μένει βέβαια πολύ δρόμος μέχρι την ανατροπή των κυρίαρχων εθνικιστικών πολιτικών. Η αρχή όμως έγινε, ο δρόμος άνοιξε!
Δυστυχώς και αυτή τη φορά δούλεψαν αγόγγυστα τα γνωστά χαλκεία της εθνικοφροσύνης. Έτσι η τηλεόραση του ΑΝΤ1 κατασκεύασε είδηση σύμφωνα με την οποία τα μέλη της Αντιεθνικιστικής Αντιμιλιταριστιής Πρωτοβουλίας κατέθεσαν στεφάνι σε μνημείο στην πόλη των Σκοπίων. Πρόκειται βέβαια περί χοντροκομμένου ψεύδους με προφανείς σκοπιμότητες. Η συκοφαντία είναι ανάλογη με τα όσα έλεγαν πριν δεκαπέντε χρόνια εκείνοι που τότε χαρακτήριζαν τη σύνθετη ονομασία προδοσία ενώ τώρα την αναγορεύουν σε εθνική πολιτική.

Στην κινητοποίηση στα Σκόπια συμμετείχαν:
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Αντιεθνικιστική - Αντιμιλιταριστική Πρωτοβουλία. Συμμετέχουν - στηρίζουν: Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, Μέλη της πρώην Αντιπολεμικής Αντιεθνικιστικής Συσπείρωσης, Νεολαία Συνασπισμού, ΟΚΔΕ (Σπάρτακος), Πολιτική Οργάνωση ΚΟΚΚΙΝΟ, Αυτονομία ή Βαρβαρότητα, Διεθνιστική Εργατική Αριστερά, Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Φιλοσοφικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Ανένταχτοι/τες πολίτες εναντίον του εθνικισμού.
ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: Δράση Ειρήνης, Πρωτοβουλία πολιτών “Δεν Πίνουμε Πετρέλαιο”, Πρωτοβουλία “Ενάντια στο ΝΑΤΟ! Ενάντια στην Μακεδονία στο ΝΑΤΟ!”, Κέντρο για την Βιωσιμότητα και την Προοδευτική Εκπαίδευση.